Vinul si mancarea reprezinta doua dintre marile placeri ale vietii. Daca sunt alese cu inspiratie, cele doua se pot pune in valoare unele pe altele, iar oricine poate tine cont de asocierile culinare pentru ca fiecare masa acompaniata de un pahar de vin sa fie o experienta deosebita. Exista cateva reguli simple pe care oricine le poate avea in vedere, iar pe masura ce le inveti, cu siguranta, vei deveni mai creativ si mai indraznet cu asocierile.
In primul rand, vinul trebuie sa fie mai acid
si mai dulce decat mancarea, pe cand intensitatea aromelor trebuie sa fie
similara. Vinurile rosii se potrivesc de minune alaturi de preparatele din
carne cu arome intense, cum ar fi carnea rosie, pe cand vinurile albe sunt
ideale alaturi de preparate din carne mai usoare precum cele din peste sau pui.
Vinurile aspre sunt echilibrate de preparatele bogate in grasimi, iar asocierea
ideala este intre vin si sosul care acompaniaza carnea.
In majoritatea cazurilor, vinurile nu sunt
grase, picante sau sarate, insa pot fi acide, dulci sau aspre, iar in functie
de asta se pot face mai usor asocierile. Vinurile rosii sunt mai aspre, pe cand
cele albe si rosé sunt mai putin acide, iar vinurile cu o concentratie ridicata
de zahar sunt mai dulci.
Pentru o asociere culinara reusita,
preparatele pot fi impartite in functie de gusturile dominante si se poate tine
cont de intensitatea vinului si a mancarii. Astfel, o salata poate fi usoara,
insa un dressing care contine otet ii ofera mai multa aciditate. Vinul poate fi
usor sau corpolent, iar in functie de asta se poate face o asociere mai buna.
In general, vinurile obtinute din struguri de Sauvignon Blanc sunt usoare, dar
prezinta o aciditate bogata, pe cand Chardonnay este mai corpolent, dar si mai
putin acid. Vinurile obtinute din struguri de Pinot Noir nu sunt aspre datorita
concentratiei reduse de taninuri, iar cele obtinute din struguri de Cabernet
Sauvignon sunt si corpolente si aspre.
Comanda online vin de calitate din magazinul
online al Cramei Budureasca, acesta fiind locul in care ai toate sansele sa iti
gasesti noul preferat. Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium este un vin
de o culoare rosu rubiniu inchis ce se distinge prin aromele sale fine de gem
de prune si cuisoare. Datorita gustului intens de prune, mure, vanilie si piper
negru se simte placut pe palatin, iar taninurile catifelate completeaza
experienta conferind vinului o structura buna si textura cremoasa. Pentru
obtinerea tuturor acestor calitati, jumatate din vin a fost maturat in baricuri
de stejar pentru aproximativ 12 ani. Este foarte versatil si poate fi consumat
alaturi de diferite preparate din carne de porc sau de vita, temperatura sa
ideala de servire fiind intre 18 si 20 de grade.
Rosé din gama Budureasca Clasic este un alt
vin care merita descoperit, iar acesta iese in evidenta prin culoarea sa roz
pal. Obtinut din amestecul perfect intre strugurii de Merlot si Pinot Noir,
acest vin se remarca prin gustul fructat, iar aromele sale intense de fragi,
zmeura si cirese salbatice sunt o adevarata placere, fiind completate cu notele
fine de trandafiri. Gustul este foarte bine echilibrat si aminteste de un mix
de fructe sezoniere, aciditatea este proaspata, iar postgustul este lung si
curat. Vinul este plin de eleganta, usor de baut si reprezinta o alegere inspirata
pentru nenumarate ocazii. Se poate servi alaturi de o multime de preparate, de
la fructe de mare, pana la mezeluri uscate, salate, sendvisuri si nu numai.
Pentru a fi pus cu adevarat in valoare si pentru ca experienta sa fie una
deplina, atunci se recomanda servirea sa la o temperatura intre 7 si 9 grade.