Cum sa combini perfect vinul cu mancarea

Vinul si mancarea reprezinta doua dintre marile placeri ale vietii. Daca sunt alese cu inspiratie, cele doua se pot pune in valoare unele pe altele, iar oricine poate tine cont de asocierile culinare pentru ca fiecare masa acompaniata de un pahar de vin sa fie o experienta deosebita. Exista cateva reguli simple pe care oricine le poate avea in vedere, iar pe masura ce le inveti, cu siguranta, vei deveni mai creativ si mai indraznet cu asocierile.

In primul rand, vinul trebuie sa fie mai acid si mai dulce decat mancarea, pe cand intensitatea aromelor trebuie sa fie similara. Vinurile rosii se potrivesc de minune alaturi de preparatele din carne cu arome intense, cum ar fi carnea rosie, pe cand vinurile albe sunt ideale alaturi de preparate din carne mai usoare precum cele din peste sau pui. Vinurile aspre sunt echilibrate de preparatele bogate in grasimi, iar asocierea ideala este intre vin si sosul care acompaniaza carnea.

In majoritatea cazurilor, vinurile nu sunt grase, picante sau sarate, insa pot fi acide, dulci sau aspre, iar in functie de asta se pot face mai usor asocierile. Vinurile rosii sunt mai aspre, pe cand cele albe si rosé sunt mai putin acide, iar vinurile cu o concentratie ridicata de zahar sunt mai dulci.


Pentru o asociere culinara reusita, preparatele pot fi impartite in functie de gusturile dominante si se poate tine cont de intensitatea vinului si a mancarii. Astfel, o salata poate fi usoara, insa un dressing care contine otet ii ofera mai multa aciditate. Vinul poate fi usor sau corpolent, iar in functie de asta se poate face o asociere mai buna. In general, vinurile obtinute din struguri de Sauvignon Blanc sunt usoare, dar prezinta o aciditate bogata, pe cand Chardonnay este mai corpolent, dar si mai putin acid. Vinurile obtinute din struguri de Pinot Noir nu sunt aspre datorita concentratiei reduse de taninuri, iar cele obtinute din struguri de Cabernet Sauvignon sunt si corpolente si aspre.

Comanda online vin de calitate din magazinul online al Cramei Budureasca, acesta fiind locul in care ai toate sansele sa iti gasesti noul preferat. Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium este un vin de o culoare rosu rubiniu inchis ce se distinge prin aromele sale fine de gem de prune si cuisoare. Datorita gustului intens de prune, mure, vanilie si piper negru se simte placut pe palatin, iar taninurile catifelate completeaza experienta conferind vinului o structura buna si textura cremoasa. Pentru obtinerea tuturor acestor calitati, jumatate din vin a fost maturat in baricuri de stejar pentru aproximativ 12 ani. Este foarte versatil si poate fi consumat alaturi de diferite preparate din carne de porc sau de vita, temperatura sa ideala de servire fiind intre 18 si 20 de grade.

Rosé din gama Budureasca Clasic este un alt vin care merita descoperit, iar acesta iese in evidenta prin culoarea sa roz pal. Obtinut din amestecul perfect intre strugurii de Merlot si Pinot Noir, acest vin se remarca prin gustul fructat, iar aromele sale intense de fragi, zmeura si cirese salbatice sunt o adevarata placere, fiind completate cu notele fine de trandafiri. Gustul este foarte bine echilibrat si aminteste de un mix de fructe sezoniere, aciditatea este proaspata, iar postgustul este lung si curat. Vinul este plin de eleganta, usor de baut si reprezinta o alegere inspirata pentru nenumarate ocazii. Se poate servi alaturi de o multime de preparate, de la fructe de mare, pana la mezeluri uscate, salate, sendvisuri si nu numai. Pentru a fi pus cu adevarat in valoare si pentru ca experienta sa fie una deplina, atunci se recomanda servirea sa la o temperatura intre 7 si 9 grade.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche